Ciclotour al Lacurilor din Nordul Italiei.

…dacă a început toamna a venit rândul unei plimbări cu bicicleta printr-o zonă frumoasă din Europa. 

Anul acesta am ales Italia. 

Pentru cei care vor să se inspire din frumoasa noastră experiență, o sa scriu câteva impresii de călătorie…

Deși am ales Italia, încălzirea am facut-o în Austria, la Zell am See.

Ziua 1. pe bicicleta

Am început prima zi cu turul lacului Zell am See și deplasarea până la Kaprun. 25 km, traseu ușor, de 3 ore. În Kaprun era organizat un festival popular,si chiar dacă ploua, turiștii și localnicii erau așezați ordonat la mese sub cort cu berea în mână și farfuria de varză cu cârnați în fața, ascultând muzica populară.

Doi dintre băieți au fost în Saalbach pentru downhill, unde pe 5 munți (BIG5 Challenge) exista trasee de coborâre de dificultăți diferite, pentru toate gusturile. Traseele încep de la 2100m altitudine, sunt foarte bine semnalizate și amenajate. Din păcate a fost cam frig și în partea superioară ningea. Ca o recomandare, dacă vreți să încercați așa ceva să aveți bicicletă pentru downhill/enduro  și echipament specific. Cartela la gondole costa 37 euro, 5 urcări, dar există și alte variante.

Ziua 2. cu masina

Deplasarea cu mașina: 

Zell am See-Insbruk-Pasul Brener-Bolzano-Sirmione-Milano-Como.

Obligatoriu de vizitat Sirmione. O limbă de uscat, o peninsulă pe lacul Garda. Centrul istoric este foarte frumos și bine conservat. În cateva ore am trecut de la rigoarea, ordinea și liniștea nemțească, la stilul vocal, agitat dar fermecător al italienilor. Zona este una bogată, frumoasă dar nu opulenta. Singurul minus a constat în aglomerația din centrul istoric.

Ziua 3. pe bicicletă

A început adevărata aventură;

Como-Varese-Arona, 75 de km

După ce ne-am învârtit prin Como ca să ne reglăm GPS-urile am intrat pe un traseu de bicicletă pe malul lacului Varese, prin câteva localități mai mici, apoi am ajuns la Arona care este situată pe malul Lacului Maggiore. Durata de deplasare 6,5 ore, dificultate medie cu ceva urcări pe traseu.

Ziua 4. pe bicicleta

Arona – Stresa –  Verbania 40 km

Traseu foarte frumos pe malul lacului Maggiore. La Stresa ne-am îmbarcat pe un vaporas și am vizitat insulele Borromee și anume, Isola Pescatori și Isola Bella, aici nu ratați grădinile. Costul unui bilet a fost de 20 euro de casca, dar am mers cu un vaporas privat. Cu vaporașul de linie prețurile sunt mai mici. Dacă în ziua anterioară ne-am plimbat pe marginea lacului, astăzi ne-am desfătat cu frumusețea lui și a localităților riverane.

Ziua 5. pe bicicleta

Verbania-Cannobio-Ascona(CH)-Locarno(CH)-Luino 85 km

Toată ziua am biciclit pe malul Lacului Maggiore. Am trecut din Italia în Elveția și invers. Traseul destul de lung,dar în majoritate plat. Durata traseului 8 ore. Am străbătut încântătoarea salbă de localități dispuse de-a lungul malului, …fiind și o zi călduroasă, am reușit să facem și o binemeritată baie în lac.

Ascona obligatoriu trebuie vizitată.

Ascona

 Ziua 6. pe bicicleta

Luino – Lugano(CH) – Menaggio – Bellagio 65 km

Am pornit din Luino, o localitate de la granița cu Elveția, am trecut granița în Elveția și ne-am deplasat pe un traseu ușor- mediu până la Lugano. Pe traseu am întâlnit orășelul Ponte Tresa și am biciclit pe malul lacului Lugano aproape tot traseul până la localitatea Lugano.

Orășelul Ponte Tresa

Traseul a fost ușor, cu peisaje idilice. Lugano,așezat pe malul lacului Lugano, este un oraș de vis. Elvețieni uneori chiar sunt „enervanti” cu perfecțiunea lor.

În continuare până la Menaggio traseul a fost mai variat cu urcușuri și coborâșuri, dar există pistă de bicicletă mai scurtă și mai puțin variată ca diferență de nivel.

De menționat că din Lugano trebuie mers pe drumul național până întâlniți pista de bicicletă și nu pe malul lacului unde este o potecă pietonală, unde o să întâlniți multe scări, săpate în stâncă, dar ratați vizitarea localității Gandria cu străzi în trepte și foarte înguste… minunată localitate.

Ziua 7 . cu bicicleta

După vizitarea orașului Bellagio am pornit către Como pe malul lacului cu același nume.

Am parcurs 45 de km timp de 5 ore. Traseul este variat cu multe urcușuri și coborâri. Neapărat, oprire în pitorescul sat Nesso pentru spectaculoasa cascada Orrido di Nesso și splendida priveliște a podului roman Ponte della Civera.

Como, oraș mare,frumos,care freamătă de viață…

Sfarsitul traseului in Como

Aceasta a fost povestea noastra din 2019.Revenim la anul cu alta,cel puțin la fel de “plictisitoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.