HAI ÎN DRUMEȚIE în zona carstică din Munții Apuseni și urcare pe Vârful Peleaga din Munții Retezat.

Anul acesta am decis împreună cu prietenii să petrecem câteva zile la munte, unde să alternăm hikingul cu trekkingul, în perioada 11.07 – 17.07.2021, mai precis să vizităm Cetățile Ponorului, Izbucul Galbenei, Cheile Galbenei și Cetatea Rădesei din Apuseni iar la final să ne ”cocoțăm” puțin în Retezat pe la Lacul Bucura până pe Vârful Peleaga.

11.07 2021

Am plecat cu mașinile la ora 8.00 din Brașov către localitatea Boga din Bihor, ultimul sat înainte de Padiș, unde am avut rezervare de patru nopți la Pensiunea Valea Rea. Condițiile au fost foarte bune având în vedere unde era dispusă pensiunea. Punctele de atracție au fost ciubărul, curtea atent amenajată dar și liniștea datorată faptului că nu era semnal la telefon sau internet.

În drum către Boga, ne-am abătut puțin de la drumul nostru și am mers la Chișcău să vizităm Peștera Urșilor. Era și păcat, peștera fiind in apropiere, să o ratăm.

12.07.2021

După o noapte mai scurtă, deoarece am vizionat finala Campionatului European de Fotbal și a fost multă “agitație în tribune”, a doua zi am hotărât să facem un traseu mai facil și anume să vizităm Cetățile Ponorului. Am plecat cu mașinile către Glăvoi de unde am pornit pe circuitul Ponorului.  Traseul este prin pădure, bine marcat,  cu diferențe de nivel de 300 m, durata 5-6 h, depinde cât de mult stai prin peșteră. Datorita nivelului destul de ridicat al apei nu am putut să traversăm peștera pentru a ieși prin partea opusă.

13.07.2021

După traseul mai ușor din ziua anterioară, ne-am propus pentru ziua în curs să mergem la Izbucul Galbenei și să parcurgem și Cheile Galbenei.

Traseul este mai lung de 7-8 ore,  cheile se parcurg mai greu și cu multă atenție, datorită umidității excesive pietrele erau foarte alunecoase. Plecarea în circuit am făcut-o tot din Glăvoi. La dus am văzut si Avenul Borțig iar la întoarcere Poiana Florilor și Ghețarul ”Focul Viu”.

14.07.2021

Pentru ultima zi din Apuseni am ales vizitarea Cetății Rădesei și Cheile Someșului Cald cu plecare din Padiș. Drumul până la circuitul Rădesei a fost destul de anost, mergând prin soare pe un drum forestier și prin zone defrișate. Drumul  forestier are marcaje destul de rare, dar în zona Rădesei este foarte bine marcat. Cheile Someșului Cald sunt închise datorită căderilor de copaci, așa că ne-am limitat la vizitarea peșterii. Durata turei 5-6 h.

15.07.2021

A fost ziua în care ne-am mutat din Apuseni în Retezat, mai precis ne-am deplasat către Poiana Pelegi unde am stat doua nopți la cort.

Ca să nu fie o zi plictisitoare, doar o plimbare cu mașina, în drum am vizitat și două obiective turistice: Castelul Corvinilor și Sarmizegetusa Regia.

16.07.2021

După o prima seară și noapte la cort cu multe povestiri și depanări de amintiri, a doua zi am început urcușul către Lacul Bucura (suprafața 8 ha) și mai departe către Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din Retezat.

Traseul este foarte bine marcat, durata 6-7 h.

17.07.2021

Întoarcerea acasă la Brașov prin Transalpina, drum destul de lung și obositor, dar foarte frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.