Sfântul Munte Athos a fost o destinație realizată sub egida Asociației HAI ÎN DRUMEȚIE în perioada 25-29 Septembrie 2017.
Sfântul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos are înălțimea maxima de 2.033 metri – Vârful Athon – ce își înalta culmea de piatra pe o peninsula lungă de 60 de kilometri și lată de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri pătrați. Careia – Karyes – este capitala Athosului, iar portul de acces către aceasta se numește Dafne – Daphne. Din Careia se pleacă spre toate mânăstirile din Sfântul Munte.
Sfântul Munte Athos este o republică monastică cu regim administrativ autonom în cadrul Greciei, având capitala la Careia. Sfântul Munte găzduiește douăzeci de mânăstiri mari, zise împărătești, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.
Traseul cu mânăstirile vizitate în acest pelerinaj a fost următorul :
Duminică 24.09.2017
Ziua 1 : Plecare din Brașov și sosire în portul de îmbarcare Ouranoupoli unde ne-am și cazat pentru o noapte. Durata traseului 13 ore.
Luni 25.09.2017
Ziua 2 : Am plecat de la hotel pentru a ne ridica, dis de dimineață ,diamonitirele (certificatul cu care poti vizita sfântul munte Athos) de la biroul din Ouranopoli. Apoi ne-am îmbarcat la 09:45 pe vaporul care urma să ne ducă spre muntele Athos, destinatia nostra de debarcare fiind schitul Sf Ana.Pana acolo am putut admira Mănăstirile Konstamonitou, Dohiariu, Xenofondos și Sfântul Pantelimon.
Una din opririle grupului a fost în portul Daphne la ora 12:10 de unde ne-am imbarcat într-un alt vas și am mai parcurs încă o oră până aproape de schitul Sfânta Ana,de unde am fost nevoiți să urcăm aproximativ 2000 de trepte pentru a putea vizita schitul la care ne-am și cazat. Schitul Sfânta Ana este unul dintre cele mai vechi schituri aflat pe teritoriul Mânăstirii Marea Lavră.
Marți 26.09.217
Ziua 3 : Plecare de dimineață, după sfânta liturghie si micul dejun(o cafea si un biscuite) către schitul Prodromu unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru pelerinii români. Așezământul se află la capătul răsăritean al peninsulei Athos între, Marea Egee la răsărit și Vârful Athonului, la apus.
Miercuri 27.09.2017
Ziua 4 : Am participat la sfânta liturghie si apoi am plecat cu microbuzul către mânăstirea Vatopedu cu o mica pauza la Careia, capitala Muntelelui Athos. Aici am vizitat biserica Protaton dupa care am plecat către Vatopedu una dintre cele mai mari și importante mânăstiri situată în partea de nord-est a peninsulei Athos.
Mânăstirea Vatoped, a doua in ierarhia mânăstirilor athonite, după Mânăstirea Marea Lavra, a fost construita, așa cum ne spune tradiția, de însuși Sfântul Împărat Constantin cel Mare (324-337). Distrusa apoi de Iulian Apostatul, ea ar fi fost rectitorită de Teodosie cel Mare (379-395) în semn de mulțumire către Maica Domnului pentru salvarea minunata a fiului său, Arcadie.
Legenda ne spune că Arcadie călătorea cu o corabie care a naufragiat în apropierea fostei Mânăstiri Vatoped, iar Maica Domnului a fost cea care l-a salvat in mod minunat, aducându-l la țărm, lângă o tufa de mărăcini. De aici si numele mânăstirii, care se trage din cuvintele grecești „vato” (tufa) si „paedion” (copil), adică „copilul din tufiș”.
Joi 25.09.2017
Ziua 5: Plecăm spre capitala Careia de unde cumpărăm suveniruri pentru cei de acasă si nu numai. La ora 10 luăm autobuzul care ne duce în portul Daphne pentru a ne îmbarca pentru Ouranoupoli unde am mai înnoptat înca o noapte.
Vineri 26.09.2017
Ziua 6 : Călătoria noastră se sfârșește aici și plecăm de dimineață spre România ajungand pe seară în Brașov.